fbpx
Met dit programma onderneem ook jij straks met enthousiasme en in vrijheid!

Waarom een programma van 12 weken?

Stel, je neemt jezelf voor om naar de sportschool te gaan. Je weet dat dit goed voor je is, je wil meer bewegen, misschien wel een zomerproof body, gezonder leven etc.  Allerlei reden om te bedenken waarom het goed voor je is. Vol goede moed en motivatie neem je een abonnement en gaat van start.

Je bent een aantal weken goed bezig, maar dan komt er een etentje, je moet overwerken, bent heel erg moe, het regent. En je hebt zo goed je best gedaan, het mag nu wel even wat minder. Allemaal redenen om niet te gaan, ondanks dat je weet dat sporten zo goed voor je is. En voor je het weet, ben je de sportschool aan het sponsoren en lijkt die blokjesbuik ver weg.

Herkenbaar? Hoe kan dit nu vraag je je af? Want er waren toch zoveel goede redenen om dit te gaan doen? Dit heeft te maken met je brein, naar de sportschool gaan en werken met een sportschema is nieuw voor je. Een nieuwe gewoonte/schema/planning betekent verandering en daar houdt ons brein niet van. Ons brein is liever lui dan moe.

 

Wist je al dat…?

  • Je brein ongeveer 9 weken nodig heeft om te veranderen? En dat dit niet vanzelf gaat?
  • Je brein wil en kan veranderen vanuit urgentie en passie.
  • Het na 3 weken moeilijk wordt om enthousiast te blijven omdat je reptielenbrein liever lui dan moe is.
  • Je beter kleine stapjes kan nemen en daarom iedere week een praktische tip en oefening bij draagt aan jouw verandering.
  • Het heel fijn is om je reptielenbrein een schop onder zijn kont te geven, je zoogdierenbrein een compliment te geven en je mensenbrein te ondersteunen in alle goede ideeën?
  • Ik voor de schoppen, complimenten en ondersteuning zorg als jij kiest voor het 12 weken programma.

 

Maar hoe verander je dan gedrag?

Daarvoor vertel ik je eerst in het kort hoe ons brein werkt.

Je hersenen zijn een ingewikkeld maar fantastisch orgaan, met onder andere miljoenen neuronen en zenuwcellen, die onderling verbonden zijn en de functies van ons lichaam en hersenen regelen. Om het wat begrijpelijker te maken, kun je ons brein verdelen in 3 gedeelte.

Mensenbrein:

De neocortex zorgt ervoor dat we denken, plannen en complexe situaties kunnen overzien. De neocortex wordt ook wel de verhalenverteller genoemd. Het verzint continue overal verhalen bij en komt steeds op de proppen met allerlei verklaringen.

Zoogdierenbrein:

Het Limbische systeem is het emotionele of gevoelsgedeelte van ons brein. Dit gedeelte is gericht op het vermijden van pijn en het verkrijgen van plezier. En zorgt voor ons emotioneel geheugen.

Reptielenbrein:

Is het meest instinctieve gedeelte van ons brein en is gericht op overleven. Deze autopiloot zorgt ervoor dat we in leven blijven en doet alles op basis van routine. Daarom houdt het ook niet van verandering. Het is ook het deel van onze hersenen wat zorgt voor bescherming in gevaarlijke situaties. Op de achtergrond is het altijd alert op gevaar en daar horen veranderingen ook bij.  In actie komen is niet de favoriete bezigheid van dit deel van ons brein, het kost namelijk extra kracht en inspanning. Dit gedeelte van je hersenen trekt aan de bel bij verandering, daar houdt het namelijk niet van, terwijl jij wel verwacht dat er verandering optreedt.

De manier om je gedrag te veranderen is makkelijker dan je denkt.

We gaan weer even terug naar de sportschool. Het idee om naar de sportschool te gaan omdat het goed voor je is, ontstaat in het mensenbrein. Die vertelt je steeds de verhalen waarom het goed is om te doen. Totdat dat etentje, moe zijn etc. om de hoek komt kijken. Dan zegt het zoogdierenbrein dat je ook al zo je best hebt gedaan en een avondje rustig aan mag doen. Hiermee vermijd je pijn en verkrijg je plezier. En je reptielenbrein houdt niet van verandering dus die is allang blij, die hoeft niks te doen. Netflixen op de bank, etentje met vrienden etc., zolang er maar geen verandering is. Je reptielenbrein laat je achterover hangen want dat is lekker makkelijk.

Als je dit zo leest dan denk je bijna dat we als mensen niet gemaakt zijn voor verandering. Maar dat is niet waar. Met de juiste hulp kan jij dit patroon doorbreken. Het 12 weken programma is speciaal ontwikkeld om je reptielenbrein een schop onder zijn kont te geven, je zoogdierenbrein een compliment te geven en je mensenbrein te ondersteunen in alle goede ideeën die er ontstaan. Zo kan jij succesvol je gedrag veranderen en weer werken en leven in vrijheid!

Met dit programma onderneem ook jij straks met enthousiasme en in vrijheid! 

Het Ideale Planning Programma van VraagAmber zit vol met praktische tips die bij jou passen, opdrachten, reflectie momenten  enonline gesprekken. Na deze 12 weken ben jij je er bewust van hoe jij het liefste je tijd indeelt en hoe je zo efficiënt mogelijk omgaat met de tijd die je beschikbaar hebt voor verschillende doeleinden. Het resultaat meer balans, meer enthousiasme en meer vrijheid!

Ik leer je slimmer te werken, ik maak je bewust van de valkuilen en mogelijkheden, ik coach je tijdens de verandering en ik motiveer je om door te gaan.

© 2019 VraagAmber